donderdag 25 april 2013

Osteopathie, dé oplossing voor veel lichamelijke klachten

Ik maak al diverse jaren, een paar keer per jaar, gebruik van Osteopathie en doe dat bij Osteopaat Adri Raaijmakers in Nuenen. Tot nu toe heb ik daar veel profijt van gehad. Sinds mijn operatie (april 2012) had ik hem echter nog niet bezocht. Daar was ook nog niet echt een aanleiding toe. Deze week was die aanleiding er wel. Ik had namelijk al enige tijd last van een stijve nek en schouders, ik voelde dat ik rechts in mijn onderrug een soort "blokkade" had en ik had last van een stijve/pijnlijke spier in mijn liesstreek. Daarom ben ik woensdag 24 april maar weer eens voor een behandeling langs geweest.

Voor wie niet weet wat een Osteopaat eigenlijk is en doet, hieronder een kleine toelichting (bron: website van Adri Raaijmakers):
Een osteopaat zoekt naar de oorzaak van een klacht en behandelt deze met manuele technieken. Hij gebruikt hierbij zijn handen op een zachte manier. Hij probeert ervoor te zorgen dat alle spieren, botten en banden beter bewegen zodat de bezenuwing, doorbloeding en het hormonale systeem beter functioneren. Er zijn drie grote systemen waarop de osteopaat werkt. Het skelet met zijn spieren, banden en pezen. De organen en cranio-sacrale systeem (schedel-heiligbeen systeem). Simpel gezegd behandelt een osteopaat van hoofd tot teen.
Deze drie systemen beïnvloeden elkaar en worden door de osteopaat als een geheel bekeken en behandeld. Het doel van de behandeling is het energie niveau te verhogen, de pijn klachten te verminderen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te optimaliseren. Voor meer info klik op de afbeelding hiernaast.

Wat kwam er uit het onderzoek en wat heeft hij hieraan gedaan?
Bij controle van mijn bekkenstand bleek dat mijn rechterheup "vast zat". Dat is dus die blokkade die ik in mijn onderrug voelde. Verder bleken er nogal wat rug- en nekwervels vast te zitten. Zowel de wervels als mijn heup zijn door manipulatie los gemaakt. Dat verschil merk je direct!
De pijnlijke spier in de lies bleek de Iliopsoas te zijn (zie afbeelding). Een verkorte Iliopsoas is een veel voorkomende klacht bij wielrenners. In sommige gevallen leidt het zelfs tot een afgeknelde ader in de lies hetgeen men dan operatief moet verhelpen. Meestal kun je dat voorkomen door dagelijks oefeningen te doen om deze spier te ontspannen en op te rekken. Adri heeft de spier ook behandeld waardoor hij ging ontspannen en ik heb twee oefeningen meegekregen die ik nu dagelijks thuis doe.  Een van die oefeningen is de zogenaamde schuttersstand. Klik op de link om de oefening te zien. 

Je hoeft geen sporter te zijn om baat te hebben bij een bezoek aan de Osteopaat. Hij zal niet alles kunnen verhelpen, maar de meeste klachten wel. Ook die klachten waarvan je het niet verwacht. Heb je klachten of wil je gewoon eens een grondige check gedaan hebben, bel dan gerust Adri Raaijmakers voor een afspraak. Ik kan het je alleen maar aanbevelen!

zaterdag 20 april 2013

Uitslag eerste jaarcontrole bekend; de nier functioneert uitstekend!


Maandag 15 april had ik mijn eerste jaarlijkse controle en donderdag 18 april kreeg ik daar al de uitslag van. Alles in orde en mijn nier functioneert uitstekend!

De details:

  • Creatinine waarde = 99
    Dat was in juli 2012 109, dus een daling van 10. Deze waarde is voor iemand met 1 nier erg goed!
  • Cholesterol = 4,6
    Dat schijnt goed te zijn en ook de verdeling tussen de soorten cholesterol was goed.
  • Suikergehalte = goed
  • Klaringswaarde:
    Gemeten waarde (in de urine) = 101,0 ml/min; dat was in juli 2012 nog 83,7. Dit is erg goed en betekent dat mijn nier uitstekend functioneert. Deze waarde was voor de operatie (met 2 nieren dus) 126. Mijn ene nier levert dus 75% van de oorspronkelijke nierfunctie. Dat schijnt wel zo'n beetje het maximum te zijn dat je na donatie van een nier kunt bereiken, prima dus! (Ter vergelijking: om überhaupt te mogen doneren moet de klaring minimaal 60 zijn en een waarde tussen 60 en 80 schijnt normaal te zijn voor iemand van mijn leeftijd met 1 nier.)

    De berekende klaringswaarde, volgens de methode van Cockroft (http://nl.wikipedia.org/wiki/Creatinineklaring) = 92,8. Dat was in juli 2012 87,0 dus die is ook gestegen.
Samenvattend kan ik zeggen dat deze uitslag erg positief is en aangeeft dat mijn overgebleven nier nog uitstekend functioneert.

Ik had ook nog een paar vragen gesteld die te maken hebben met het sporten en voeding. Ik hoor vaak dat mensen die intensief sporten hun herstel bevorderen door extra eiwitten tot zich te nemen, bijvoorbeeld door eiwitshakes. Zelf heb ik in het verleden ook wel eens Magnesium tabletten geslikt om het herstel te bevorderen. De nefroloog vertelde dat extra eiwitten gebruiken bij de maaltijden geen probleem is. Een extra gekookt eitje of een bakje kwark is prima en niet belastend voor de nier. Het gebruik van eiwitshakes (= geconcentreerde eiwitten) raadt zij af. Die zijn té geconcentreerd en daarmee té belastend voor iemand met 1 nier. Niet doen dus.
Gebruik van Magnesium tabletten (volgens de aangegeven dosering) kan geen kwaad, want dat schijnt niet door de nier afgebroken te hoeven worden.

Fijn om te weten wat ik wel en niet kan doen, want ik merk wel dat het herstel langer duurt dan voor de operatie. Waar voorheen (met 2 nieren) een dag rust voldoende was om te herstellen, merk ik nu dat ik meer tijd nodig heb. Vooral mijn spieren herstellen langzamer en ik heb na zware trainingen dan ook meerdere dagen last van spierpijn. Gelukkig schijnt dat voor personen met 1 nier wel normaal te zijn. Sinds kort heb ik contact met een triatleet die ook maar 1 nier heeft en die vertelde me dat hij ook langzamer herstelt. Gewoon goed luisteren naar je lichaam, op tijd rust nemen en werken met uitgebalanceerde trainingsschema's (en je daar ook zoveel mogelijk aan houden) waren zijn tips (bedankt voor je input Michiel!).

Ik ben momenteel lekker aan het trainen. Vandaag (zaterdag) ga ik een lange duurtraining doen in mijn eentje. Een rit naar Ravenstein en terug, totaal 111 km. Heen wind tegen (NO 3) en terug wind mee! De afgelopen weken heb ik vaak met een groepje gereden en ook al klimwerk gedaan, maar ik merk dat ik nog te weinig grote afstanden heb afgelegd met lage hartslag. Dat is wel nodig om een goede basis te hebben. Ik ben van plan a.s. donderdag met de fiets naar huis te rijden vanaf ons kantoor in Vianen (als het redelijk weer is). Dat zijn dan ook weer ongeveer 85 goede trainingskilometers, hopelijk met wind in de rug :-). 

Volgend weekend wordt een druk fietsweekend. Het plan is om zaterdag een lange klimtocht in het Duitse Reichswald te doen en maandag een rustige lange tocht van Scheveningen naar Bloemendaal en terug (135km) samen met PP, Twan en misschien nog andere teamgenoten. De agenda staat al vol met te rijden tochten en uit te voeren (kracht)trainingen. Dat moet ook wel want we hebben nog maar 7 weken (6 trainingsweken) totdat we naar Italië vertrekken!